Over mij

Mijn eerste kennismaking met de piano was een knalrood speelgoedvleugeltje dat ik op zo’n manier onder handen nam dat mijn ouders begrepen dat het aanschaffen van een echte piano een goed idee zou zijn.


Mijn eerste lerares ging wellicht een beetje langzaam (ik kende mijn les al als ik bij haar wegging), de tweede iets te gehaast (ik snapte er niets meer van) maar de derde bleek een engel: Yvonne Pesman bracht mij de liefde voor de muziek bij, liet mij kamermuziek spelen en was altijd positief en enthousiast. En dat is ze nu op haar 91e nog steeds!


Daarna volgde het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ik pianoles had van Gérard van Blerk en later ook van Stanley Hoogland maar ondertussen net zo veel leerde in de zangklas van Herman Woltman, bij violiste Vera Beths en haar man Anner Bijlsma en heel veel andere leraren.

Als pianist maar ook met kamermuziekensembles volgde ik veel masterclasses bij ondermeer Yvonne Loriod (de vrouw van Olivier Messiaen), Josef Hala, Simca Heled, Thomas Lorand, Ljuba Edlina e.v.a.


Ondertussen interesseerde ik me ook voor orkestdirectie, had les en volgde in Saumur een cursus bij Pierre Dervaux. Ik dirigeerde de Tweede Symfonie van Beethoven en dat was een geweldige ervaring.


In de jaren daarna begon ik mijn lespraktijk. Daarnaast geef ik concerten met diverse musici waaronder leden van het Daniel Kwartet, Pauline en Nienke Oostenrijk, pianiste Cathelijne Noorland en diverse musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest.


In 2007 ging een lang gekoesterde droom in vervulling: een eigen kamermuziekserie organiseren in Zoetermeer. Ik vond een prachtige zaal in  Centrum De Regenboog in Rokkeveen en samen met een enthousiast bestuur organiseren wij sindsdien een kwalitatief zeer hoogstaande serie: www.regenboogmuziek.nl.


Verder vind ik het leuk om interviews te maken met bekende klassieke musici voor twee websites: opusklassiek.nl en musicwebinternational.


Bas van Westerop


PianodocentCopyright © All Rights Reserved